80-året for Danmarks befrielse

I går var det 80 år siden, Danmark blev befriet efter fem års tysk besættelse under anden verdenskrig. Om aftenen d. 4. maj kunne danskerne endelig høre det længere ventede budskab læst op i radioen:
”I dette Øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske Tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig. Her er London. Vi gentager: Montgomery har i dette Øjeblik meddelt, at de tyske Tropper i Holland, Nordvesttyskland og Danmark har overgivet sig”.
Her på forlaget Saga Danmark har vi udgivet en lang række bøger om anden verdenskrig, besættelsestiden, modstandskampen og befrielsen. I anledning af 80-året for den danske befrielse her i 2025 har vi fundet 10 bøger frem om emnet fra vores digitale katalog. Du kan læse mere om de enkelte titler nedenfor.
Den femte vinter
Syvårige Lone kan slet ikke huske, hvordan det er at leve i et frit land. Besættelsen er gået ind i sin femte vinter, og situationen i hendes hjem spidser til.
Ingen taler om de fremmede unge mænd, der indimellem overnatter i familiens gæsteværelse, hvorfor Lones far så sjældent er hjemme, eller hvorfor hendes mormor opholder sig så længe oppe i sommerhuset midt om vinteren. Og der er heller ingen, der taler om, hvad der kommer til at ske, når krigen engang er forbi, for hvem ved, hvornår det bliver, eller hvad der er blevet af Lones familie til den tid …
Skorpionen
Under besættelsen og umiddelbart efter befrielsen florerede sortbørshandlen overalt i Danmark, og både kriminelle og højtstående politifolk tjente svimlende summer ved at bruge lyssky metoder. Da det kriminelle netværk blev afsløret, fik sagen navnet “edderkoppesagen”. Med overvældende stor viden tager Hans Scherfigs spændende roman “Skorpionen” udgangspunkt i denne sag og de mange uopklarede mordsager, der omgav den.
Hans Scherfigs “Skorpionen” ligger til grund for TV-serien “Edderkoppen” (2000) instrueret af Ole Christian Madsen.
Befrielsen
Fra sit hjem i Stegsvig på Als bliver Anton i krigsvinteren 1944-1945 deporteret til Kommunehospitalet i København, hvor han er i kløerne på videnskaben og på den nazistiske læge Dr. Frank, som overvejer at bortføre ham til videnskabelige eksperimenter i Tyskland. Men den 5. maj 1945 om morgenen, netop som krigens ophør er blevet proklameret, stikker Anton af fra hospitalet. Han vil hjem til sin familie på Als. Undervejs gennem et København, som både fester for befrielsen og gør op med alle dem, som har hjulpet besættelsesmagten, møder han Villy, en tysk soldat, som er deserteret og ligesom Anton er på vej hjem. Til Sydslesvig. De to følges nu på en dramatisk og eventyrlig rejse gennem Danmark. I hælene har de både den nazistiske læge, Doktor Frank, og den logiske positivisme – lægevidenskaben i skikkelse af Jørgen og Maria – ingen af dem har sluppet deres tag i Anton.
Du har ikke lov til at glemme
Ruth Ross Karlsens roman “Du har ikke lov at glemme” fortæller om forfatterens egne oplevelser under Anden Verdenskrig i årene 1940-1945, som hun hovedsageligt tilbragte i Polen. Vi oplever den forfærdelige krig med de mange forliste skæbner sammen med den unge pige, der ser verden smuldre omkring sig, i takt med at krigen breder sig og griber mere og mere ind i befolkningens liv.
“Du har ikke lov at glemme” er en uafhængig fortsættelse af romanen “Rummelig var min egen have”, som fortæller om Ruth Ross Karlsens oplevelser i Mellemkrigstiden. Bøgerne kan læses i forlængelse af hinanden eller hver for sig.
Skjulestedet – 1945
Danmark er stadig besat af tyskerne, og hverdagen føles lang og grå og kedelig for 11-årige Signe, som bare er træt af udgangsforbud og spærretid. Men som krigens sidste år spidser til, kommer hun ud for en række dramatiske hændelser.
En engelsk pilot styrter ned med sit fly i nærheden af familiens hjem, og kort tid efter må Signe hjælpe til, da hendes to legekammerater og deres forældre går i skjul for de tyske soldater. Bogen blev oprindeligt udgivet i 2006.
Bogen er opfølger til Farlig flugt – 1944.
Det forår, da far kom hjem
Krigen er slut, og Bentes far, der havde skjult sig i Sverige, fordi han var modstandsmand, kommer endeligt hjem.
Men det er ikke så nemt at lade, som om krigen aldrig skete, og mor og far skændes meget. Mor er utilfreds med at være hjemmegående og vil gerne arbejde ude, ligesom hun gjorde under krigen. De har også fået nogle nye naboer, for en jødisk familie er flyttet ind i opgangen. Hanna er samme alder som Bente, og hun fortæller om, hvordan de flygtede fra Gestapo til Sverige, og det går op for Bente, at der var nogle, der havde det endnu sværere under krigen end hende selv.
Op og ned ad den gyldne trappe
Årene er 1940-1945, de fem år under besættelsen set med en halvvoksen piges øjne. En tid med isvintre og mørklægning og skjulte længsler, men hvor livet ikke desto mindre glider af sted i rolig hverdagsrytme trods det daglige syn af de forhadte tyske soldater, rationeringens besvær, manglen på brændsel og navnlig manglen på frihed.
Fortælleren befinder sig i erindringens sfære mellem fantasi og virkelighed, og hun befolker øen med mangfoldige, farverige menneskeskæbner, tragiske og komiske, de handlende, kunstnerne, excentrikerne. Men det er forældrene, der er hendes centrum på godt og ondt – trods deres uregerlige temperament og hemmeligheder, alt imens hun med barnets selvfølgelige accept af tingenes tilstand og sans for dramatisk spænding oplever folkesejren, sabotager, modstandsbevægelsen og endelig befrielsen.
Befrielsesdagene i maj 1945
“Befrielsesdagene i maj 1945” handler om afslutningen på anden verdenskrig, den tyske besættelse samt den efterfølgende håndtering af danske nazister og værnemagere.
Niels Holm Svendsen er en dansk forfatter og lærer. Han blev uddannet fra Danmarks Pædagogiske Universitet i 1973 med hovedfag i historie, samfundsfag og psykologi. Han har gennem årene arbejdet med en bred vifte af opgaver, herunder undervisning og import af film og vine. Mest kendt er han for at have udgivet en række faglitterære bøger og undervisningsbøger om blandt andet befrielsesdagene i 1945 og industrialiseringen i Danmark.
Samarbejde eller modstand? Danmark under den tyske besættelse 1940-45 og eftertidens bevidsthed
“Siden den 5. maj 1945, da den tyske besættelse af Danmark ophørte, har besættelsestiden 1940-45 været en levende del af den offentlige debat og meningsdannelse her i landet, og det billede, der gennem debatten er blevet tegnet af besættelsestiden og dens problemer, har på afgørende måde præget de fleste danskeres opfattelse af denne historiske periode.”
Gennem tiden har synet på samarbejdspolitikken og modstandsbevægelsen under besættelsen forandret sig meget.
Danmark besat og befriet. Den politiske historie fra 29. august 1943 til Danmarks befrielse
De fem forbandede år, hvor Danmark var besat af Nazityskland, er et af de mørkeste kapitler i vort lands historie. Mange af de vigtigste begivenheder og mest afgørende politiske beslutninger blev først belyst i deres helhed, da besættelsen var slut, og de, der ellers kunne være blevet henrettet af besættelsesmagten, nu kunne stå ved deres patriotiske gerninger.
“Danmark besat og befriet” er skrevet af nogle af de mennesker, der selv var med i beslutningslokalet, samt af historikere, der fulgte med i både danske og europæiske begivenheder på første række.
Du kan finde de omtalte titler hos din foretrukne onlineforhandler, digitale bibliotek eller abonnementstjeneste for download eller streaming af indhold.