De fleste forbrydelser sker i ægteskabet

De fleste forbrydelser sker i ægteskabet

Danmarks første kvindelige privatdetektiv, Martha Nielsen (f. 1864), havde gennem 27 år sit eget detektivbureau med adskillige ansatte og assistenter, som havde til huse forskellige steder i indre by i København. I 1930 udgav hun på eget forlag erindringsbogen “Et liv som kvindelig privatdetektiv”, i hvilken man kan læse om et udpluk af hendes mange spændende sager som privatdetektiv og derigennem få et sjældent indblik i en ellers mandsdomineret branche i starten af det 20. århundrede.

Filosofien om mennesket og det gode liv

Filosofien om mennesket og det gode liv

Jeg har i 40 år været ansat på først Aarhus Universitet og derefter Aalborg Universitet, og har siden 2012 været tilknyttet sidstnævnte universitet som emeritus, og i denne godt og vel halvtredsårige periode har jeg skrevet tredive bøger (plus artikler). Det er disse bøger, jeg skal give et signalement af i denne lille opsats, da en del af mine ældre bøger netop er blevet genudgivet digitalt af forlaget Saga Danmark hos Lindhardt og Ringhof.

Livet omkring Bakkehuset

Livet omkring Bakkehuset

På en helt almindelig, dog let opadgående, vej på Frederiksberg – godt gemt bag en masse grønt og omkranset af mere moderne byggeri – ligger Bakkehuset. Et smukt lysegult hus med tilhørende have og orangeri; en tidslomme og et åndehul lige dér midt i byen, og man mærker roen sænke sig i det samme, man træder ind gennem havelågen.

Ret til kærlighed

Ret til kærlighed

På billedet ovenfor ses Axel Axgil og Eigil Axgil – det første homoseksuelle par i verden, der indgik registreret partnerskab i Danmark tilbage i 1989 på Rådhuset i København. Axel Axgil (1915-2011) var for sin tid én af de mest toneangivende stemmer i det homoseksuelle miljø. Han var både hadet og elsket af miljøet og dannede sammen med Helmer Fogedgaard ”Forbundet af 1948”, som senere blev til ”Landsforeningen for bøsser og lesbiske”, hvorfra man førte medlemsbladet “Vennen” – et tidsskrift af, om og for homoseksuelle.

Skyggen af en hverdag. Bøger om livet med demens

Skyggen af en hverdag. Bøger om livet med demens

I Danmark lever omkring 100.000 mennesker på 65 år eller derover med en demenssygdom. Tallet forventes at stige til mere end 134.000 mennesker i 2035 som følge af en stigende ældrebefolkning. Hertil hører desuden de mange pårørende, som har en demenssygdom tæt inde på livet.
Som led i vores retrodigitaliseringsprojekt har vi her på forlaget Saga Danmark udgivet en række bøger om demens, som er den fjerde hyppigste dødsårsag i Danmark, men som de fleste af os ved forsvindende lidt om.

Witcherature – 13 bøger om hekseri og trolddom

Witcherature – 13 bøger om hekseri og trolddom

De sidste par år har, både herhjemme og i udlandet, budt på adskillige nye romaner, der alle kredser om heksen som litterær karakter – heriblandt Olga Ravns roman “Voksbarnet” (Gyldendal, 2023) og Margaret Meyers debutroman “Hekseflod” (Lindhardt og Ringhof, 2023). Heksen er naturligvis ikke ny i litteraturen, men hun rider på en bølge af fornyet interesse i disse tider.

“På grund af Grundtvig”. 10 bøger om den store danske digters liv og arv

“På grund af Grundtvig”. 10 bøger om den store danske digters liv og arv

Dette forår sætter landets biblioteker sammen med DR fokus på vores store fædrelandsdigter Grundtvig og hans betydning for vores tid med kampagnen “På grund af Grundtvig”.
Grundtvig og hans tanker om fællesskab, folkets frihed og demokrati har haft stor betydning for det danske samfund, vi kender i dag. Viden om Danmark betyder derfor også viden om Grundtvig.

Skakmat! Her er de bedste bøger om skak

Skakmat! Her er de bedste bøger om skak

Siden den anmelderroste Netflix-serie “Dronninggambit”, som er baseret på Walter Tevis’ bog fra 1983 af samme navn, rullede over skærmen for efterhånden nogle år siden, har man kunne bemærke en stigende interesse for skak. Der er naturligvis dem, der altid har spillet skak, men da serien kom frem i 2020, blev det pludselig noget, som alle talte om og begyndte at interessere sig for – eller i hvert fald noget, som man fik en fornyet bevidsthed om.

Gode (og gule) bøger til din påskeferie

Gode (og gule) bøger til din påskeferie

Påsken står for døren, men hvad skal man dog læse i påskedagene? Vi har håndplukket en række gule bøger fra vores digitale katalog til inspiration – og her er både skønlitterære titler og fagbøger, så påsken kan blive en sand litterær fest. Vi har desuden fundet fem lydbøger frem til børn, der alle handler om påskeæg, -harer og -chokolade.

Mod en holistisk verdensanskuelse – portræt af Birgit Truust

Mod en holistisk verdensanskuelse – portræt af Birgit Truust

Efter længere tids søgen efter arvingerne til Birgit Truusts forfatterskab, der kredser om emner som selvudvikling, dybdepsykologi og åndelig forståelse, herunder drømmetydning, reinkarnation og healing, finder jeg endelig en dag frem til en kvinde, der på sin hjemmeside skriver, at hun tilbage i 1980’erne har studeret hos Birgit Truust. Jeg tænker, at det må være et longshot, men jeg sender hende alligevel en mail for at spørge, om hun ved noget, der kan pege mig i retning af forfatteren eller arvingerne til forfatterskabet.