Ud i naturen. Bøger om have- og udeliv

Der er forår luften, og de højere temperaturer og mange solskinstimer lokker os ud i vores haver og ud i naturen. I den anledning har vi her på forlaget Saga Danmark samlet et udvalg af de mange bøger i vores katalog, som omhandler have- og udeliv.
Bliv for eksempel klogere på beskæring af dine frugttræer i haven, biavl, Danmarks sommerfugle og øvrige insekter. Og find desuden inspiration til aktiviteter i naturen med Poul Thomsens gode naturhistorier, Mads Lidegaards fortællinger om danske høje fra sagn og tro og få fiskerilegenden Jens Ploug Hansens bedste tips til at fange havørred i åen.
Glade danske naturhistorier
Den elskede tv-vært Poul Thomsen deler ud af nogle af sine bedste og hyggeligste minder fra fisketure og jagtture i Danmark og udland. Han fortæller om fisketure ved Gudenåen, ved de danske kyster og langt oppe i de norske fjorde og om jagt på duer, ænder og ræve, om venskabet med hunden, der er uundværlig for enhver jæger, og om klapjagt på Sjælland og i Jylland. Dyrene, naturen og det gode selskab varierer fra sted til sted, men den hyggelige og humoristiske tone går igen i hvert kapitel i bogen.
Poul Thomsen (f. 1938) er en dansk journalist og tv-vært, der i mange år har været kendt og elsket for sine programmer om dyr og natur. Han står blandt andet bag børneprogrammet “Dig og dyrene” (1976-1979), “Dus med dyrene” (1980-1985) og “Hund og hund imellem” (1988-1998).
Bogen er oprindeligt fra 1980.
Danmarks større sommerfugle
Vincens Strøms klassiske opslagsværk med beskrivelser af de danske sommerfugle fra 1891. Formålet med bogen var at samle og indeksere al samtidens viden om de større arter af danske sommerfugle i et bind. Beskrivelserne af sommerfuglene er for de allerflestes vedkommende skrevet med originaleksemplarer for øje, og de er både detaljerede og tilgængelige.
Vincens Strøm (1818-1899) var en dansk naturhistoriker, hvis væsentligste udgivelser var en lærebog om botanik og det store opslagsværk om større danske sommerfugle, “Danmarks større Sommerfugle (Macrolepidoptera). Systematisk beskrevne”.
Havørred i åen
Jens Ploug Hansen har fået over 50 fiskeeksperter til at bidrage til denne fyldestgørende guide til lystfiskere, der ønsker at fange havørred i alle slags åer. Læseren bliver guidet af lokale fiskere langs Jyllands mange åer fra Uggerby Å i nord til Vidåen i syd, over Odense Å og Esrum Å til svenske og norske elve og desuden med kortere afstikkere til Færøerne, Irland og Skotland. Der er ideer til nye eksperimenter med agn, fisketeknikker, udstyr, fiskesteder m.m. for enhver lystfisker.
Jens Ploug Hansen (1948-1998) var dansk forfatter, filmmager og fotograf.
Bogen er oprindeligt fra 1986.
Biavl. Bier, blomster og honning
Biavl – bier, blomster og honning henvender sig til alle, der vil vide mere om biavl, og som har lyst til selv at komme i gang. Bogen gennemgår alt, hvad du behøver at vide for at få succes som biavler.
Bogens mange fotos kommer helt tæt på biernes travle hverdag inde i bistadet, når ynglen fodres, og honningen lagres i vokstavlerne, og også under jagten på blomsternes nektar og pollen.
Bier kan holdes alle vegne – også i en villahave eller på tagene af storbyens bygninger. Det giver en enestående mulighed for at studere biernes fascinerende liv – og for at blive selvforsynende med honning!
Danske høje fra sagn og tro
Høje og bakker har altid spillet en stor rolle i den danske tro og de danske sagn. Hvad end der er tale om menneskeskabte gravhøje og borgtomter, som har haft deres specifikke formål og betydning, eller det er naturskabte høje, som menneskene har digtet historier om, så hører de alle med til Danmarks kulturelle historie og folklore.
“Danske høje fra sagn og tro” fra 1998 indgår i en serie på fire bøger, hvori Mads Lidegaard ud fra folkesagn og overtro forsøger at kortlægge danske sten, træer, høje samt søer og vandløb, der har spillet en særlig rolle for folk i gamle tider, og som på en eller anden måde har været hellige eller farlige.
Mads Lidegaard (1925-2006) var dansk teolog, forfatter og højskolemand. Han skrev en lang række bøger om dansk folklore, Grønland og Hærvejen i Jylland.
Skik og brug hos insekterne
I “Skik og brug hos insekterne” fra 1916 beskriver den franske entomolog J.H. Fabre en lang række insekters levesteder, formering og foretrukne føde. Her kan du blandt andet blive klogere på cikader, knælere, murerbier, sommerfugle, snudebiller og oldenborrer. Fabre går så levende og malerisk til sit stofområde, at hans bøger allerede i hans samtid vandt stor genklang ikke blot blandt fagfæller, men også hos helt almindelige mennesker.
Jean-Henri Casimir Fabre (1823-1915) var en fransk naturforsker, entomolog og forfatter, der i dag især huskes for sine bøger om insekters liv. Han var stort set selvlært og skrev blandt andet om bier, biller og græshopper.
Frugttræ. Beskæring i Danmark
Frugttræer er en dejlig del af mange danske haver, og hvis man beskærer dem på den helt rigtige måde, kan man høste deres frugter i årtier. Bogen gennemgår de forskellige arter frugttræer, der findes i Danmark, og beskriver, hvordan de bedst beskæres for at opnå det ønskede resultat.
Nærværende udgave er opdateret i 1895 af Johannes Rafn, og andre tilgange til dyrkning og beskæring af frugttræer er muligvis kommet til sidenhen.
Tyge Rothe (1834-1887) var en dansk gartner, underviser og forfatter. Han var blandt andet ansat ved den kongelige Veterinær- og Landbohøjskolen Haver, hvor han underviste i botanik.
Vilde planter
Det danske planteliv er rigt og mangfoldigt, og i starten af det tyvende århundrede havde vilde planter, buske og træer langt større områder at udbrede sig på.
Birgitte Møllers bog fra 1900 fortæller om de vilde danske planter. Bogen er opdelt efter planternes voksested, således at planter i både eng, mark, skov og mose kommer til deres ret. Det er interessant at studere, hvordan plantelivet og naturen i Danmark har udviklet sig i løbet af det tyvende århundrede og det nye årtusinde.
Birgitte Møller (1857-1934) var en dansk forfatter, lærer, zoolog og botaniker.
Om spiselige og giftige svampe
Til alle tider har folk nydt at samle svampe i skovene til brug i madlavning. Men hvor nogle svampe er velsmagende og lækre, er andre dødeligt giftige.
Læge og svampekender Christopher Mundt beskriver, hvordan man kan skelne de spiselige fra de giftige svampe. Bogen udkom i 1907, og nogle af dens oplysninger kan sidenhen være blevet modbevist. Bogen er ikke desto mindre interessant læsning for enhver, der interesserer sig for svampe og botanik.
Haven
En af Danmarks største gartnere og frugtkendere fortæller om sine egne erfaring med og råd om havebrug i Danmark. Bogen fra 1914 kommer både ind på dyrkning af grøntsager i urtehaven, hvordan man får mest muligt ud af sine frugttræer samt dyrkning af blomster både i haven og indenfor i stuen.
Claus Petersen Matthiesen (1841-1929) var en dansk pomolog (frugtkender), der skrev en lang række bøger om havebrug og frugt. Han rejste Danmark rundt for at finde de fineste frugtsorter, der trivedes bedst i de forskellige typer af den danske jord. C. Matthiesen står endnu i dag som en af de største skikkelser inden for dansk havebrugs historie.
Du kan finde de omtalte titler hos din foretrukne onlineforhandler, digitale bibliotek eller abonnementstjeneste for download eller streaming af indhold.