| | | |

Livet omkring Bakkehuset

På en helt almindelig, dog let opadgående, vej på Frederiksberg – godt gemt bag en masse grønt og omkranset af mere moderne byggeri – ligger Bakkehuset. Et smukt lysegult hus med tilhørende have og orangeri; en tidslomme og et åndehul lige dér midt i byen, og man mærker roen sænke sig i det samme, man træder ind gennem havelågen.

Huset blev opført i 1670’erne og anses for at være Frederiksbergs ældste bygning. Det er samtidig et af de få bevarede landsteder uden for byens volde, og da det blev opført, lå det altså et godt stykke uden for byen og med fri udsigt ind over Københavns tårne. Det var oprindeligt en landevejskro, men blev med tiden et sted, hvor de velhavende borgere enten købte eller lejede sig ind – mestendels om sommeren – for at komme væk fra den overbefolkede by og de stinkende rendestene og møddinger.

Bakkehuset set fra gårdsiden omkring år 1900 (Public domain, 1920)

En af dem, der lejede sig ind i Bakkehuset som sommergæst i 1787, var litterat og teaterkritiker – og en af tidens store kulturpersonligheder – Knud Lyne Rahbek (1760-1830). I 1798 blev han gift med Kamma Rahbek (1775-1829), og i 1802 overtog de sammen Bakkehuset, som skulle blive tidens mest kendte samlingssted for mange af guldalderens danske forfattere og kunstnere i begyndelsen af 1800-tallet.

Det var bl.a. koryfæer som Thomasine Gyllembourg, H.C. Andersen, Adam Oehlenschläger, Johanne Luise Heiberg, H.C. Ørsted, N.F.S. Grundtvig, B.S. Ingemann og Johan Ludvig Heiberg, der havde deres gang i ægteparret Rahbeks hjem.

Salonstemning i Bakkehuset med Oehlenschläger i centrum (Public domain, 1920)

I dag fungerer Bakkehuset som museum og har gjort det siden 1925. Her kan man som gæst træde direkte ind i den danske guldalder og 1800-tallets salonkultur, når man går rundt i stuerne i Rahbeks rekonstruerede hjem.

Vi har på forlaget Saga Danmark digitaliseret en del bøger skrevet af og om mange af de forfattere og kunstnere, som frekventerede Bakkehuset i Rahbeks saloner, og vi har her samlet et udpluk af dem.


Du kan finde alle de omtalte titler hos din foretrukne onlineforhandler, digitale bibliotek eller abonnementstjeneste for download eller streaming af indhold.

Du er måske også interesseret i

10 hyggelige julelydbøger til børn

Det er blevet december, og nedtællingen til juleaften er i fuld gang. Her på forlaget Saga Danmark har vi fundet ti lydbøger frem, som kan hjælpe de mindste med rigtigt at komme i julestemning og give dem noget at fordrive ventetiden med frem til d. 24. december. Der er lidt for enhver smag og aldersgruppe, og der er både længere fortællinger, samlinger med korte historier og også en hyggelig kalenderfortælling.

Hvis de dog bare havde haft langt hår …

Hos Minangkabau-folket på Sumatras vestkyst, hos Khasi-folket i det nordøstlige Indien og hos Mosuo-folket i det sydvestlige Kina eksisterer efter sigende nogle af de få matriarkalske samfund i verden. På Læsø opstod der i 1700-tallet utilsigtet et matriarkalsk samfund, fordi øens mænd – i lighed med mændene i mange græske øsamfund, heriblandt Lesbos – opholdt sig på havet i længere perioder, og det derfor af naturlige årsager var de tilbageladte kvinder, der fik samfundet til at løbe rundt i mændenes fravær.

Dit stjernetegn og dig

Hvad siger vores stjernetegn om os? Hvilke personlighedstræk knytter sig til de forskellige stjernetegn? Hvilke stjernetegn passer godt sammen, og hvilke vil aldrig kunne fungere som par? Alt dette og meget mere kan du få svar på i astrolog Irene Hedlund Faurbys serie “Dit stjernetegn og dig”, som består af 12 bøger – én for hvert stjernetegn.