| | | | |

Humor, historie og handlekraftige kvinder: Tre gode grunde til at læse Georgette Heyer i dag

af Grethe Bjerregaard Schafranek, redaktør

“I think myself I ought to be shot for writing such nonsense… But it’s unquestionably good escapist literature.”

Georgette Heyer

Georgette Heyers regency romance kunne i forfatterens egne øjne til nød bruges som god underholdning. Til trods hitter bøgerne stadig, små 100 år efter, at de blev skrevet.

Her på forlaget Saga Danmark rider vi med på bølgen af Bridgerton og hele regency romance-genrens popularitet og udgiver en række af Georgette Heyers titler, senest romanen “Arabella”, som udkommer i dag d. 16. maj – samme dag som første del af den længe ventede tredje sæson af Bridgerton-serien har premiere på Netflix.

Her giver vi dig tre gode grunde til, hvorfor vi synes, Heyers bøger stadig er læseværdige:

1. Heyer skildrer den engelske højadels sociale spilleregler i det 19. århundrede. Personerne udvikler sig og har komplekse forhold, og det gør historierne autentiske. Heyers romaner handler aldrig bare om at finde kærligheden, men også om at forstå sig selv og vokse som menneske, så de får en dybde, som kan mangle i moderne romance.


2. Kvinderne er ikke bare mændenes sidekicks og simple romantiske interesser, men handlekraftige, intelligente og uafhængige. De er udstyret med en god fornemmelse af deres egen personlige værdi, som taler ind i nutiden.


3. Humor! Heyers personer er altid gode for en rap replik, leveret med kølig præcision som i nedenstående citat:

“Talking to you is like – like talking to an eel!” “No, is it? I’ve never tried to talk to an eel. Isn’t it a waste of time?” “Not as much waste of time as talking to you!”

Georgette Heyer, fra romanen “Black Sheep” (“Det sorte får”)
Georgette Heyer (1902-1974), 1949

Så er du vild med humor, historie og handlekraftige kvinder, skal du kaste dig over Georgette Heyers forfatterskab. Du kan læse mere om et udvalg af de titler, vi har udgivet, nedenfor.

Arabella

Da Arabella – en relativt fattig pige fra den engelske landadel – er på vej mod London i foråret 1817, går hendes vogn i stykker og hun må gøre holdt hos den velhavende ungkarl Mr. Beaumaris, som er en af de rigeste mænd i England. Hun påstår at være arving til en stor formue og han holder tæt med, at han kender sandheden om hendes situation. Det udvikler sig snart til et forhold fuldt af morsomme forviklinger og en god portion hjertekvaler, da den uskyldige flirt bliver til den helt store forelskelse.


Den formidable Sophy

Sophy ankommer til Lady Ombersleys hus i London med en abe. Hun er ikke den generte, tilbageholdende pige, hendes faster havde forventet; den formidable Sophy er en kvik, opfindsom og sprudlende ung kvinde.
Det går hurtigt op for Sophy, at familien har masser af problemer: hendes kusine Cecilia er forelsket i en fattig digter, og fætter Charles er forlovet med en kedeligt korrekt kvinde. Sophys onkel har ikke styr på noget, og de yngre børn trænger til at opleve lidt sjov og frihed. De har alle tydeligt brug for hendes hjælp, og med sin foretagsomme og optimistiske personlighed, er Sophy i stand til at finde en løsning på ethvert problem, selv – eller måske især når – hendes numre er ved at drive Charles til vanvid.


Den ældste søster

Frederica ankommer til London med sine tre yngre søskende med ét formål på hjertet: at få sin smukke søster Charis gift med en rig og ordentlig mand, så hun på den måde kan sikre resten af familien. Frederica beder sin fjerne slægtning markisen af Alverstoke om hjælp, og selvom den 37-årige ungkarl ellers aldrig gider at løfte en finger for andre mennesker, så er der noget ved Frederica, der vækker hans nysgerrighed.

Stik imod hans sædvanlige egoistiske tilgang til livet vælger han at præsentere Frederica og alle hendes søskende for det fineste selskab, Londons ton, uden helt selv at forstå hvorfor. Lidt efter lidt går det op for den kyniske aristokrat, at Frederica har vækket følelser i ham, som han slet ikke troede, han var i stand til at føle.


Det sorte får

Abigail Wendover er en velbegavet og smuk ung kvinde, der vælter sig i beundrere, som hun imidlertid ikke interesserer sig synderligt meget for. Helt anderledes står det til med Abigails unge niece Fanny, der naiv og uskyldig, som hun er, forelsker sig i lykkejægeren Stacy Calverleigh, som ikke har nogen skrupler med at udnytte den unge pige.

Abigail forsøger at overbevise Fanny om, at Stacy ikke er den, hun tror, men den unge pige vil ikke tro hende. Da Stacys onkel Miles Calverleigh ankommer til byen, håber Abigail, at hun har fundet en, der vil hjælpe med at forhindre Stacys forsøg på at udnytte Fanny, men hun opdager hurtigt, at Miles ikke er som alle de andre. Det er ikke for ingenting, at han bliver kaldt familiens sorte får, og alligevel kan han vække følelser hos Abigail, som ingen mænd ellers har kunnet nå – både af den gode, den dårlige og den skræmmende slags!


Følsomme forviklinger

Det kommer bag på alle, da det viser sig, at den afdøde jarl af Spenborough har gjort Ivo Barrasford, markis af Rotherham, til værge for sin unge datter, lady Serena Carlow. Serena og Rotherham har tidligere været forlovede, men Serena ophævede forbindelsen. Nu har Rotherham råderet over Serenas formue samt ret til at bestemme om og med hvem, hun må gifte sig. Han er opsat på at overtage sin arv – og Serenas barndomshjem – men Serena er ikke så let at kontrollere. Og da hun og hendes unge stedmor, Fanny, rejser til Bath, bliver der for alvor vendt op og ned på byen og dens selskabsliv …


Hvis du er vild med romance, så er disse forfatterskaber, som også er udgivet her på forlaget, måske noget for dig: Jane Austen, Barbara Cartland, Danielle Steel og Anna Godbersen.

*

Georgette Heyer (1902-1974) var en engelsk forfatter, der var bedst kendt for sine historiske romancer, som foregår i første halvdel af 1800-tallet. Hun udgav sin første roman som 19-årig og blev hurtigt populær blandt læserne. Heyer har, af eftertiden, især fået ros for sin evne til at ramme tonen og detaljerne i de historiske miljøer, hun beskriver.

Du er måske også interesseret i

Bodil Udsen – 100-års fødselsdag i 2025

Den folkekære og populære skuespiller, Bodil Udsen, mest kendt fra sin rolle som værtinden Emma i værtshuset “Rottehullet” i tv-serien Huset på Christianshavn, ville i år, den 12. januar 2025, have været fyldt hele 100 år. I forbindelse med Udsens 100-års jubilæum vil vi meget gerne gøre opmærksom på forfatter og journalist Irene Manteufels biografi: “Velkommen. Et portræt af Bodil Udsen”, som d. 12. januar på jubilæumsdagen udkom som lydbog indlæst af Ann-Britt Mathiesen.

Q&A med krimiaktuelle Emma Olofsson

I dag udkommer “I døden er vi lige” – anden selvstændige bog i Emma Olofssons succesfulde serie om kriminalkommissæren Sonja Ljung – som e-bog, lydbog (indlæst af Karen Abrahamsen) og printbog på dansk (oversat fra svensk af Line Beck Rasmussen). I den anledning har vi taget en lille snak med forfatteren om bl.a. hendes virke, inspiration og skrive-/læsevaner. “I døden er vi lige” er en tempofyldt krimi, fuld af uventede drejninger. Første bog i serien, “Sorgfugl synger”, udkom på dansk i efteråret 2024. Tredje bog i serien om Sonja Ljung, “Se ikke væk”, udkommer på dansk d. 11. april 2025..

Sund start på det nye år?

Skal det nye år skydes i gang med en ny livsstil baseret på sund og god mad? Så er der råd at hente hos læge og ernæringsforsker Mikkel Hindhede (1862-1945), som var leder af Statens Laboratorium for Ernæringsundersøgelser i København 1910-32 og fødevarerådgiver for den danske regering under 1. verdenskrig. Hindhede var stor fortaler for vegetarisk kost og har skrevet en lang række bøger om bl.a. vegatatisk, sund og billig mad.