| | |

Fra film til bog – ny krimi fra Inger Gammelgaard Madsen

af Sarah Skov Jørgensen, redaktionschef

Det er ikke sjældent set, at filmindustrien henter inspiration fra bøgernes verden; store produktioner, hvor berømte karakterer fra Jane Austens forfatterskab fortolkes og portrætteres af Hollywood-stjerner, Y/A-bogserier der udfolder sig på Netflix og ungdomsfilm, der låner og moderniserer Shakespeares skuespil. Det er derimod ikke så ofte at det går den modsatte vej, og en film forvandles til en bog. Det er dog tilfældet med Danmarks ukronede krimidronning Inger Gammelgaard Madsens kommende bog ”Englemageren”.

Men hvordan gør man så, når man som erfaren krimiforfatter, pludselig skal skrive ud fra allerede eksisterende materiale, og ikke mindst, når man har mødt dem der portrætterer hovedkaraktererne? Hvad betyder det for den kreative proces? Ifølge forfatteren selv har det været en både anderledes og sjov opgave.

”Normalt er det jo omvendt, at en film laves efter en bog. Jeg vidste jo, hvem der spillede de forskellige roller i filmen, så dem så jeg for mig, når jeg skrev. Jeg fik også undervejs nogle klip fra filmoptagelserne fra filmholdet, som jeg benyttede mig af, men bogen skulle jo heller ikke være helt som filmen, så det var samtidig en hjælp ikke at have set den. Jeg var inviteret med til forpremieren på filmen i Imperial i København dagen før den havde præmiere, og her var det underligt at sidde og se filmen til det, jeg havde skrevet.”

– Inger Gammelgaard Madsen 

Også kvinden bag idéen til filmen Julie R. Ølgaard kan nikke genkendende til det specielle i projektet:

”Det er jo lidt den omvendte verden, men jeg glæder mig helt vildt til at læse Ingers version og hvad hun har fået ud af historien. Jeg er meget spændt. Jeg regner med, at det bliver en helt ny oplevelse og en meget anderledes Laura. Jeg vil nok ikke helt kunne undgå at se den originale karakter for mig når jeg læser, men tror samtidig at det bliver noget helt andet end den originale”

– Julie R. Ølgaard 

Én historie, flere retninger og formater

Under arbejdet var der hele tiden lagt op til, at bogen ikke blot skulle være som filmen, men skulle tilbyde publikum mere end et nyt format. Det betød, ifølge Inger Gammelgaard Madsen, at selve skrivearbejdet også blev en balancegang, når hun skulle forholde sig til, hvad der skulle, og ikke skulle, ændres. 

”Jeg havde på et tidspunkt flere manuskripter at navigere efter, da der blev lavet om et par gange, samt et shooting-draft, der beskrev de forskellige scener i filmen, den filmholdet bruger under optagelserne, så jeg har brugt lidt af hvert til bogen.”

– Inger Gammelgaard Madsen

Et godt samarbejde og smittende motivation

Samarbejdet mellem filmhold og forfatter var ifølge begge parter præget af arbejdsglæde og god energi omkring projektet.

”Jeg havde møde med både skuespiller Julie R. Ølgaard og Marc Harpsøe om projektet, og deres motivation og arbejdsglæde ved filmen smittede meget af på mig. De er nogle ildsjæle begge to. Deres imponerende indsats med at få “Englemageren” produceret og allerede solgt til 40 lande, inden den overhovedet var færdig, var spændende at følge. At Julie både instruerede og producerede filmen og spillede hovedrollen, viser hendes energi, og at filmen samtidig er bygget på hendes egen erfaring med at få et for tidligt født barn og temaet i det hele taget, gjorde det endnu mere intenst. Nu håber jeg, at bogen lever op til filmen.”

– Inger Gammelgaard Madsen 

”Inger har været virkelig sød og interesseret i detaljerne, og vi havde nogle gode snakke. Jeg er meget positiv og glæder mig til at læse hvad hun har fået ud af historien og hvad hun selv har udviklet og bygget videre på.”

– Julie R. Ølgaard

Inger Gammelgaard Madsen er langt fra et nyt navn på den danske krimiscene, og med sine populære serier om Rolando Benito og Mason Teilmann har hun længe haft en stor og trofast læserskare. Men “Englemageren” er også skrevet i en lidt anden stil end den de faste læsere og lyttere kender fra forfatterskabet. 

”Englemageren” handler om en grusom seriemorder, og da jeg jo ikke rigtig har bevæget mig ud i at skrive om seriemordere før, som er en stor modsætning til hyggelige Rolando Benito, så skiller den sig meget ud. Da jeg skulle læse manuskriptet igennem efter redigeringen, sad jeg alene i mit sommerhus, og jeg turde næsten ikke læse den, da den – som filmen – er til den noget barske side, det skal mine læsere selvfølgelig lige være opmærksomme på.”

– Inger Gammelgaard Madsen 

“Englemageren” udkommer den 14.11.2024 og kan både læses og lyttes hos din fortrukne bogkanal.

Om bogen

Efter en personlig kamp med psykose og fødselsdepression kastes betjenten Laura tilbage i felten, da en grusom seriemorder hærger i lokalsamfundet. Laura er specialiseret inden for cyberkriminalitet og sammen med sin makker Jesper, må hun tage utraditionelle metoder i brug for hurtigst muligt at pågribe den skyldige. De bliver begge dybt involveret i sagen, hvor Laura konfronteres med sin egen mørke hemmelighed.

“Englemageren” er en uhyggelig, brutal og intens psykologisk krimi af Inger Gammelgaard Madsen, baseret på filmen af samme navn efter idé af Julie R. Ølgaard.

Inger Gammelgaard Madsen (Foto: Anne Kring)

Om forfatteren

Inger Gammelgaard Madsen (f. 1960) er forfatter, uddannet grafisk designer og Danmarks ukronede krimidronning. Hun debuterede med kriminalromanen “Dukkebarnet” i 2008, den første bog i hendes populære krimiserie om den italienskfødte efterforsker Rolando Benito og journalisten Anne Larsen. Sidenhen er fulgt flere bøger i samme genre, og hendes forfatterskab er oversat til 12 sprog.




Du er måske også interesseret i

10 hyggelige julelydbøger til børn

Det er blevet december, og nedtællingen til juleaften er i fuld gang. Her på forlaget Saga Danmark har vi fundet ti lydbøger frem, som kan hjælpe de mindste med rigtigt at komme i julestemning og give dem noget at fordrive ventetiden med frem til d. 24. december. Der er lidt for enhver smag og aldersgruppe, og der er både længere fortællinger, samlinger med korte historier og også en hyggelig kalenderfortælling.

Hvis de dog bare havde haft langt hår …

Hos Minangkabau-folket på Sumatras vestkyst, hos Khasi-folket i det nordøstlige Indien og hos Mosuo-folket i det sydvestlige Kina eksisterer efter sigende nogle af de få matriarkalske samfund i verden. På Læsø opstod der i 1700-tallet utilsigtet et matriarkalsk samfund, fordi øens mænd – i lighed med mændene i mange græske øsamfund, heriblandt Lesbos – opholdt sig på havet i længere perioder, og det derfor af naturlige årsager var de tilbageladte kvinder, der fik samfundet til at løbe rundt i mændenes fravær.

Dit stjernetegn og dig

Hvad siger vores stjernetegn om os? Hvilke personlighedstræk knytter sig til de forskellige stjernetegn? Hvilke stjernetegn passer godt sammen, og hvilke vil aldrig kunne fungere som par? Alt dette og meget mere kan du få svar på i astrolog Irene Hedlund Faurbys serie “Dit stjernetegn og dig”, som består af 12 bøger – én for hvert stjernetegn.